Škola Tenisa

Tenis AS singl savjeti

Pogledajte i Download sekciju teniskih materijala.

10. ultimativnih pravila za igru pojedinaca

 1. DOĐI JOŠ RANIJE
  Prvo i najzanemarenije pravilo čak među teniskim profesionalcima a skoro potpuno među rekreativcima je: dođi na teren odigravanja znatno ranije od svog protivnika te se propisno zagrij i istegni i takav uđi u meč. Time znatno poboljšavaš šansu za dobrim početkom meča i povoljnim ishodom i smanjuješ značajno šansu da se u žaru igre ozlijediš. Neki igrači i odigraju set igre sa sparingom za zagrijavanje te u meč ulaze u punom pogonu.
 2. PAŽLJIVO PROMATRAJ IGRAČE
  Zagrijavanje sa protivnikom iskoristi da utvrdiš koji mu elementi ne idu ili tog dana ne polaze najbolje za reketom. Za 5-10 minuta zagrijavanja jasno ćeš vidjeti u koje udarce nije najsigurniji prije nego meč krene. Nemoj zaboraviti da upravo tada mnogi igrači masovno pokušavaju prikriti svoje mane. Promatranje igrača te utvrđivanje njihovih mana i prednosti možeš raditi tokom cijelog turnira.
 3. SIGURAN PRVI SERVIS
  Pokušaj ubaciti što više prvih servisa ako je potrebno malo oduzmi snagu servisu. Uvijek variraj prvi servis miksajući brzinu, rotaciju i mjesto plasiranja. Ostaviti protivnika u nedoumici i da nagađa uz sigurnost je cilj serviranja.
 4. ROTIRAN DRUGI SERVIS
  Drugi pokušaj uvijek mora imati bar malo rotacije i biti plasiran gotovo uvijek na slabiju stranu protivnika, slice ili top-spin rotacija se preporuča. Posveti vrijeme uvježbavaju tih rotacija jer naprosto ako želiš ocijeniti kvalitetu igrača kroz jedan udarac onda je to drugi servis.
 5. GEOMETRIJA IGRE SA OSNOVNE CRTE
  Većinu udaraca odigraj kao dijagonalu ili na slabiju stranu protivnika. Mreža na sredini je niža a teren je ukupno duži tako da možeš igrati duže, jače pa i niže loptice.
 6. IGRA NA MREŽI I PRIPREMA
  Kreni prema mreži uglavnom sa paralelom ili agresivnim udarcem na protivnikovu slabiju stranu ili kada odigraš u prazan prostor koji protivnik jedva može pokriti. Sve opcije ti moraju omogućiti ugodan prvi volej. Igrati direktno i duboko na protivnika je isto jedna od opcija jer reducira kut povratne lopte.
 7. TAKTIČAN PRVI VOLEJ
  Prvi volej uvijek odigraj duboko i po mogućnosti nisko na slabiju stranu protivnika ili u prazan prostor. Pri igranju takvog udarca obavezno je pravilo da ni u kojem slučaju ne žuriš poentirati iz prvog udaraca. Dok se drugi volej igra najčešće kao dijagonala u prazan prostor prvi je samo priprema, poboljšanje pozicije i pokušaj dovođenja protivnika u lošiju poziciju.
 8. RAZORNI SMASH
  Ogromna meta i blizina mreže omogućava ovaj često u treningu zanemareni udarac da se odigra najjače moguće, osim u slučaju kad sve van balansa. Tada ga je dobro odigrati kao plasirani visoki prvi volej te nastaviti sa poenom i prednošću pozicije.
 9. VARIJACIJE IZVAN ZONE
  Ukoliko želiš igru podići na višu razinu dodaj varijacije u rotacijama, brzinama i visinama preko mreže. Za primjer dobar slice bekend je ogromna prednost i na rekreativnoj ali i na profesionalnoj razini. Ukupni cilj varijacija je konstantno dovoditi protivnika u zonu udarca koja mu nije udobna, previsok ili prenizak kontakt sa loptom.
 10. SNAGOM PROTIV SLABOSTI
  Pokušaj što više udaraca odigrati sa svojih dobrih oružja na protivnikove slabe strane. U takvoj taktici budi dosljedan jer nije ti cilj razigrati protivnika i bespotrebno produžiti poen nego ga konstantno iskorištavati njegove slabosti i greške. Ta taktika je fer, jer igra se za poene a ne samo za užitak. Na kraju meča bez obzira na rezultat osjećati ćete se dobro ukoliko ste slijedili uredno ova pravila.

Ovih 10 pravila pročitaj prije meča i više puta iznova tako da postanu standardni dio Vaše rutine na terenu.

Dodatni Menu

Zanimljivi Linkovi

Teniska misao dana

"Što više treniram imam više sreće u mečevima."

- Boris Becker

Izdvojeno

Rang lista tenisača HR

Marin Čilić Klikom na gornju sliku pogledajte cjelokupnu listu. Rang lista hrvatskih tenisača, naša najistaknutija imena među 200 ATP igrača su: Marin Čilić, Dodig Ivan, Karlović Ivo.

Cjelokupna Lista

Rang lista tenisačica HR

Donna Vekić Klikom na gornju sliku pogledajte cjelokupnu listu. Rang lista hrvatskih tenisačica, naša najistaknutija imena među 150 WTA igračica su: Donna Vekić, Petra Martić, Ana konjuh.

Cjelokupna Lista