Škola Tenisa

Tenis AS parovi savjeti

Pogledajte i Download sekciju teniskih materijala.

15. zlatnih pravila za igru parova

 1. NIKADA NEGATIVNO
  Suzdržite se od bilo kakve negativne reakcije i govora tijela tijekom igre, suvišne nervoze, prigovaranja suigraču, psovanja i slično. To može biti razorno za izvedbu vašega partnera i stvoriti mu nepotreban pritisak koji rezultira novim greškama.
 2. UVIJEK SAMO POZITIVNO
  Komunikacija i odnos mora teći u pozitivnom smjeru. Uzvici: bravo, idemo, dobar udarac, dobra igra, pljesak dlanovima sa partnerom, dogovor, blizina i hodanje u zajedničkom smjeru. Cilj je da partner kao i vi ostane pouzdan i opušten te uživa u igri i natjecanju.
 3. GDJE SA SERVISOM
  Većinu servisa plasirajte u T-liniju (sjecište servis linije i središnje linije). Ukoliko je vaš partner sposoban kvalitetno presjeći lopte volejom na mreži to mu omogućava da ih lakše presječe. Ukoliko zauzimate pri servisu poziciju daleko od središta servisi u kutove vani postaju dobra opcija za presijecanje vašega partnera jer geometrija igre je drastično izmijenjena.
 4. DODAJTE SLICE NA SERVISU
  Slice rotacija na servisu omogućava nizak odskok lopte koji prisiljava protivnika na dizanje lopte i takvo što postaje lak plijen za igrače na mreži. S druge strane visoki odskok top-spin servisa može olakšati vraćanje lopte nisko i jako protivnika i pogoršati vaše izglede na mreži.
 5. RETURN DIJOGONALA SA IZNENAĐENJEM
  Uglavnom vraćajte servis kao dijagonalu, na igrača koji ide na mrežu. Povremena iznenađenja kao što je lob preko igrača na mreži ili direktno i jako i nisko u paralelu, tada nemojte zaboraviti krenuti i pokriti prazninu između vas i vašega partnera. Preuzmite odgovornost za vaše iznenadne akcije.
 6. PARTNER ONOGA KOJI VRAĆA SERVIS
  Stanite na servisnu crtu bliže središtu ne samo da bi ste vidjeli dali su servisi aut nego da pokrijete razmak između vas i partnera ako u nemogućnosti dijagonale ili oštre dijagonale reternira na igrača na mreži.
 7. KRETANJE NA MREŽI
  Ukoliko Vaš partner igra povucite se par koraka unazad da otvorite kut igre, krenite naprijed čim lopta pređe mrežu. U kvalitetnoj igri parova svi idu na mrežu po poen. Manje kvalitetni igrači i početnici se drže isključivo osnovne linije.
 8. PRESJECANJE I ULETANJE
  Presijecanje i uletavanje na mreži i kada ne možete dohvatiti loptu je jedan od najvažnijih elemenata igre. Apsolutno je pokazatelj znanja igranja parova i to je glavni element ometanja za protivnike. Stanite što bliže mreži i nikada nemojte brinuti o lobu kada presijecate, pokriti će vas vaš partner.
 9. NE OKREĆI SE SINE
  Kada ste na mreži držite oči na vašem protivniku nasuprot i usklađujte svoju poziciju sa njim, on je najveća prijetnja. Ne padajte u napast i nikada se ne okrećite prema partneru, tako što pokazuje da se radi o vrlo neiskusnom igraču parova te stavljate dodatni pritisak na partnera. Kao igrač na mreži shvatite da vaš partner može dohvatiti samo one lopte koje su izvan vašega dosega, stoga koristite volej. Budite aktivni na mreži i već ste dobar igrač parova.
 10. VIČI "MOJA"
  Oba ste na mreži i lobani ste, povikom "moja" sprječavate sudar reketima, tijelima i slične probleme. Ukoliko ste vi ipak uspješno lobani koristite "tvoja" bolje da vaš partner lovi lopticu jer je dijagonalno i ima bolji pogled na vaše protivnike i eventualno plasiranje. Zamjena strana koje se pokrivaju u tom trenutku je uobičajena.
 11. IDI TAMO GDJE JE LOPTA
  Ukoliko je lopta unutar protivnikove bočne linije idi u tom smjeru ako je u centru idi prema centru. Dobar dio igre je pozicioniranje oba igrača prema lopti i situaciji, time ostavljaš protivniku manje šanse za plasiranje.
 12. BUDI UNUTAR OSNOVNE LINIJE
  Parovi su često igra kutova, igranjem unutar linije omogućavaš sebi da pohvatati sve lopte plasirane pod oštrim kutom. Naprosto za razliku od singl igre igranje daleko iza osnovne crte nema nekog smisla te iz tih pozicija obično možemo efektivno odigrati samo lob.
 13. NAJVEĆI VAŠ POSAO NA LINIJI
  Vaš najveći posao na osnovnoj liniji da držite loptu što dalje od igrača nasuprot na mreži, ukoliko to ne uspijete morate pokriti svaki udarac koji dolazi od tog igrača. Niske lopte i oštri kutovi su najbolje rješenja za tako nešto.
 14. UNAPREĐIVANJE IGRE
  Daljnje unaprjeđivanje igre parova napraviti ćete kada postanete familijarni sa Australijskom formacijom (igrači na istoj strani) i I-formacijom (servis preko igrača u čučnju). Počnite ih koristiti u praksi protiv recimo lošijih parova sve dok ne postignete dobru razinu da ih možete primjenjivati kao taktički element u svakom slučaju.
 15. ŠPANJOLSKA FORMACIJA
  Koristite bez ustručavanja unaprijed defanzivnu poziciju oba igrača pozadi, tzv. Španjolska formacija u slučaju da protivnik ima vrlo jak i snažan servis ili ako netko od vas ima slab drugi. Formacija će onemogućiti protivnika da vas lako kazni na mreži tj. omogućiti koji prebačaj više i šansu da iz tih situacija izborite poen preciznom igrom. Ovom formacijom takođe pozivate oba protivnička igrača za igru na mreži ukoliko žele imati formacijsku prednost.

Ovih 15 pravila pročitaj prije meča parova tako da postanu standardni dio vaše igre.

Dodatni Menu

Zanimljivi Linkovi

Teniska misao dana

"Što više treniram imam više sreće u mečevima."

- Boris Becker

Izdvojeno

Izdvojeno

Rang lista tenisača HR

Marin Čilić Klikom na gornju sliku pogledajte cjelokupnu listu. Rang lista hrvatskih tenisača, naša najistaknutija imena među 200 ATP igrača su: Marin Čilić, Dodig Ivan, Karlović Ivo.

Cjelokupna Lista

Rang lista tenisačica HR

Donna Vekić Klikom na gornju sliku pogledajte cjelokupnu listu. Rang lista hrvatskih tenisačica, naša najistaknutija imena među 150 WTA igračica su: Donna Vekić, Petra Martić, Ana konjuh.

Cjelokupna Lista