Škola Tenisa

Tenis AS igra po vjetru

Pogledajte i Download sekciju teniskih materijala.

7. jednostavnih pravila za igru po vjetru

Tenis se igra preko cijele godine na otvorenom i mnoge značajne mečeve ali finala velikih turnira odlučio je vjetar. Ukoliko nije orkanski ili je popraćen padavinama nikada nije razlog prekida meča na turnirima i drugim takmičenjima. Nekoliko jednostavnih pravila kako se nositi sa tim problemom u tenisu i pretvoriti ga u svoju prednost u meču:

 1. PRIHVAĆANJE SITUACIJE
  Što prije prihvatite mentalno vjetar kao faktor u igri tim bolje. Negiranje problema i tog vjetrovitog faktora u igri nije rješenje, moguće je samo nakupljanje frustracije. Vremensku situaciju možete i morate dođivjeti kao još jedan izazov.
 2. ČITANJE IGRE
  Čitaj smjer vjetra i igraj pametno. Bočni vjetar pomiče cijeli teren u lijevo ili desno. Umjesto u kut pogađaš u aut, umjesto u sredinu u kut a umjesto u aut lopta često završava na liniju. Sa vjetrom u leđa ili u lice uvijek postoji lošija i bolja strana terena. Uvriježeno je pravilo da za gotovo sve stilove igre vjetar u leđa je prednost iako ne mora biti kod svih situacija u igri. Recimo da udarac kao lob ima još opasniju putanju ako vam puše u lice a to vrijedi i za skraćenu loptu.
 3. BOLJI RAD NOGU
  Rad nogu je ključ svega pri igri po vjetru koji mijenja smjer. Lopta mjenja brzinu i smjer konstantno tako da je potrebno do kraja se kretati prema njoj. Sitni koraci i podešavanja postaju značajniji sa vjerom u leđa jer loptu vjetar u teniskom žargonu "zaustavi".
 4. JEDNOSTAVNOST
  Ustvari je jednostavno kod odabira udaraca kada igrate nasuprot vjetru možete udarati jače i ravno udarce jer jedan dio snage se gubi u vjetru. Ako igrate sa vjetrom u leđima možete odigrati uglavnom sa više top-spina te lopti dodavati intenzivnije i slice rotaciju jer snagu i dubinu će dobiti od samoga vjetra.
  Ukupno gledano opreznija i defanzivna igra (manje rizika) sa vjetrom dobija na važnosti. Vjetar je sam po sebi rizik i generator grešaka kod igrača.
 5. SERVIS
  Kod servisa ne libite se ponoviti bacanje ili sačekati da udar vjetra prođe sve u skladu sa pravilima igre. Nakad ćete biti prisiljeni samo ubaciti loptu u servisno polje jer igrate u skladu sa pravilom od 20 sekundi između kraja i početka poena. Vjetar je jedan od "opravdanih" načina kada se ovo strogo pravilo i krši na velikim turnirima.
 6. ODABIR
  Ukoliko imate prvi pravo odabira, odaberite stranu sa vjetrom u leđa. Pozicija koja uglavnom manje frustrira igrače nego vjetar u lice. Time povećavate vjerojatnost da dobijete prvi gem i dobro otvorite meč.
 7. MENTALNI STAV
  Ostanite uvijek pozitivni. Nema nikakvog razloga da se ljutite na uvjete igre kao što su vjetroviti vremenski uvjeti jer to ne možete promijeniti. Uvijek trebate imati na pameti da sa izmjenom strana vi i vaš protivnik ste uglavnom na istom.

Ovih 7 savjeta pročitaj prije meča po vjetru tako da postanu standardni dio Vaše rutine na terenu.

Dodatni Menu

Zanimljivi Linkovi

Teniska misao dana

"Što više treniram imam više sreće u mečevima."

- Boris Becker

Izdvojeno

Rang lista tenisača HR

Marin Čilić Klikom na gornju sliku pogledajte cjelokupnu listu. Rang lista hrvatskih tenisača, naša najistaknutija imena među 200 ATP igrača su: Marin Čilić, Dodig Ivan, Karlović Ivo.

Cjelokupna Lista

Rang lista tenisačica HR

Donna Vekić Klikom na gornju sliku pogledajte cjelokupnu listu. Rang lista hrvatskih tenisačica, naša najistaknutija imena među 150 WTA igračica su: Donna Vekić, Petra Martić, Ana konjuh.

Cjelokupna Lista